• cryptoAI
 • OSINT

  Open Source Intelligence

  OSINT

  OSINT: Cruciaal voor Opsporing en Internationale Veiligheid

  Wat is OSINT? De term OSINT staat voor Open Source Intelligence, en vormt de kern van moderne inlichtingenmethoden. OSINT betreft het verzamelen van informatie en inlichtingen via openbare bronnen. Het gaat hierbij niet alleen om geschreven tekst, maar ook om (digitale) foto’s, video- en audiofragmenten. Wanneer deze op de juiste wijze worden geanalyseerd en verwerkt, kunnen ze cruciale inlichtingen bevatten. Deze inlichtingen kunnen vervolgens ingezet worden voor het effectief bestrijden van criminele activiteiten zoals fraude en oplichting, het handhaven van de openbare orde, en het waarborgen van de internationale veiligheid.

  Momenteel staan er diverse OSINT-vacatures open, zowel bij overheidsdiensten als bij grote particuliere organisaties. De waardevolle informatie die middels OSINT vergaard kan worden, maakt deze expertise bijzonder gewild. De vraag naar OSINT-specialisten zal naar verwachting dan ook blijven toenemen. Met een hoog aangeschreven OSINT-diploma van IACA bent u uitstekend voorbereid op een carrière in dit boeiende vakgebied.

  In het huidige medialandschap is informatie overal en in overvloed aanwezig. Vrijwel alle informatie is tegenwoordig te vinden op het World Wide Web. Kranten worden gedigitaliseerd en televisieprogramma’s zijn terug te kijken via dit digitale medium. Ook gerechtelijke uitspraken, verslagen van hoorzittingen en financiële achtergronden van personen en bedrijven zijn eenvoudig terug te vinden via OSINT.

  Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen het internet voornamelijk gebruiken om met elkaar te communiceren. Zo zijn er op dit moment meer dan 9 miljoen Nederlanders actief op Facebook. Opsporingsinstanties, particuliere fraudebestrijders en inlichtingendiensten maken uiteraard dankbaar gebruik van de, in sommige gevallen, vertrouwelijke informatie die men bewust of onbewust publiceert op dergelijke social media-accounts. Deze vorm van het vergaren van inlichtingen staat ook bekend als SOCMINT (Social Media Intelligence), een subcategorie van OSINT.

  Effectieve Openbare Inlichtingenvergaring met OSINT Training

  Het vergaren van digitale informatie gaat verder dan een eenvoudige online zoektocht. Een bekwame OSINT Analyst moet over een scherp analytisch vermogen beschikken en in staat zijn om de waarde van de verzamelde informatie nauwkeurig te beoordelen. Om gedetailleerde en gevoelige informatie effectief te kunnen vergaren, is het essentieel dat de OSINT Analyst is uitgerust met de juiste apparatuur, geavanceerde OSINT tools en up-to-date software zoals Maltego of GraphXR.

  De professionalisering in de openbare inlichtingenvergaring vereist een specifieke, vaktechnische en erkende beroepsopleiding. Een opleiding die naadloos aansluit op de dagelijkse werkzaamheden van de OSINT Analyst en die, na afronding van de OSINT-training, de deelnemer voorziet van de nieuwste OSINT-technieken, ontwikkelingen, tools en software binnen het domein van Open Source Intelligence.

  Met een diepgaande OSINT-training worden deelnemers vaardig in het efficiënt navigeren door openbare bronnen op het internet, en verwerven zij tevens de kennis en vaardigheden die essentieel zijn voor het verkrijgen van betrouwbare inlichtingen. Deze inlichtingen zijn cruciaal voor het handhaven van veiligheid en orde, het bestrijden van criminaliteit en fraude, en het uitvoeren van onderzoek. Een hoogwaardige OSINT-opleiding rust professionals uit met de vaardigheden die nodig zijn om de uitdagingen van de moderne inlichtingenvergaring aan te gaan, en stelt hen in staat om een waardevolle bijdrage te leveren aan hun organisaties en de bredere gemeenschap.

  De International Anti Crime Academy presenteert complete, erkende SPEN en Post-HBO leergangen binnen de domeinen van OSINT en Cyber HUMINT

  De OSINT leergangen zijn onderverdeeld in IOSI101, IOSI102 en IOSI103. Daarnaast biedt IACA een unieke opleiding aan op het gebied van internet-infiltratie met haar erkende Cyber HUMINT – IHUM201 opleiding.

  Verken hier al onze opleidingstrajecten en afzonderlijke modules binnen OSINT | Cyber HUMINT.