• cryptoAI
  • Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)

    Buitengewoon Opsporingsambtenaar

    Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)

    Wat houdt de titel BOA of buitengewoon opsporingsambtenaar in?

    Een buitengewoon opsporingsambtenaar, afgekort als BOA, is een beëdigd ambtenaar die is voorzien van specifieke opsporingsbevoegdheden. Deze opsporingsbevoegdheden zijn bedoeld voor het handhaven van een specifiek deel van de rechtsorde. BOA’s zijn werkzaam in zes domeinen: openbare ruimte, milieu, welzijn en infrastructuur, onderwijs, openbaar vervoer, werk, inkomen en zorg, en generieke opsporing.

    Enkele voorbeelden van buitengewone opsporingsambtenaren zijn leerplichtambtenaren, jachtopzieners, milieuambtenaren, conducteurs, medewerkers vreemdelingendienst of sociaal rechercheurs. Daarnaast zijn er ook BOA’s werkzaam in intelligence functies bij de politie en verschillende ministeries, zoals Financiën, Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voorbeelden van functies binnen intelligence zijn OSINT-analist, generalist intelligence, senior intelligence, en operationeel expert intelligence. In de huidige samenleving krijgt de rol van BOA’s steeds meer betekenis, waardoor het beroep ook wel als ‘het beroep van de toekomst’ wordt omschreven.

    Wat zijn de taken en bevoegdheden van een BOA?

    In Nederland zijn er ongeveer 30.000 BOA’s actief, verdeeld over circa 1.100 verschillende instanties. Een deel van de BOA’s moet in staat zijn om geweld te hanteren in hun functie. Deze BOA’s beschikken daarom over bepaalde politiebevoegdheden, zoals de bevoegdheid tot fouilleren of het gebruik van geweldsmiddelen zoals een wapenstok, pepperspray of een vuurwapen. Het is steeds gebruikelijker dat BOA’s handboeien bij zich dragen. Het worden van een BOA vereist niet alleen het succesvol afronden van een BOA basisopleiding, maar voor sommige functies zijn ook aanvullende trainingen noodzakelijk. Onze docenten geven u tijdens een persoonlijk gesprek graag meer informatie hierover.

    Onze onderwijsbenadering

    Onze erkende BOA-opleiding omvat uiteraard de verplichte vakken ter voorbereiding op de examens. Wij zijn echter van mening dat er ook aandacht moet zijn voor onderwerpen zoals digitaal rechercheren, agressiebeheersing, het lezen van lichaamstaal en interviewtechniek. Deze aspecten zijn dan ook opgenomen in ons intensieve opleidingsprogramma, waardoor theorie en praktijk elkaar gedurende de BOA-opleiding perfect aanvullen. De opleiding wordt verzorgd door een zeer ervaren docent, die u uitstekend kan voorbereiden op het examen.

    Duur van de opleiding

    Gedurende 8 lesdagen volgt u op ons trainingscentrum in Gilze-Rijen de klassikale BOA-basisopleiding. De eerste vijf theoretische lessen kunnen zowel fysiek als virtueel in een klassikale setting worden gevolgd, waardoor u de opleiding op een hybride en flexibele manier kunt volgen. U heeft de keuze om de lessen online vanuit huis te volgen, wat de reisafstand minimaliseert en u in staat stelt uw leertraject aan te passen aan uw eigen situatie.

    Tijdens de aanvangsles ontvangt u alle essentiële lesmaterialen. Daarnaast krijgt u toegang tot het IACA leerplatform, een uitgebreide digitale omgeving met talrijke oefenmogelijkheden en aanvullend lesmateriaal. Dit stelt u in staat om uw kennis en vaardigheden verder te verdiepen en te verfijnen.

    Uw docent reikt thuisstudie-opdrachten aan die u zelfstandig kunt uitvoeren en digitaal kunt inleveren. Uw persoonlijke docent beoordeelt uw werk, voorziet het van gerichte feedback en biedt waardevolle aanbevelingen. Bovendien heeft u de mogelijkheid om direct contact op te nemen met uw docent voor vragen of verduidelijking.

    Deze effectieve combinatie van klassikale lessen, uitgebreide digitale leermiddelen en persoonlijke begeleiding heeft zich in de praktijk bewezen.

    Overzicht onderdelen BOA opleiding:

    Onderdeel 1: Staatsinrichting en wetgeving

    Onderdeel 2: De buitengewoon opsporingsambtenaar en wettelijk kader

    Onderdeel 3: Ethiek en ambtseed

    Onderdeel 4: Materieel strafrecht

    Onderdeel 5: Formeel strafrecht en opsporingsbevoegdheden

    Onderdeel 6: Aangifte, klacht en verzamelen van gegevens

    Onderdeel 7: Beoordelen van strafrechtelijk relevante informatie

    Onderdeel 8: Proces-verbaal opmaken en afhandelen

    Onderdeel 9: De rechterlijke macht en gevolgen voor verdachten

    Onderdeel 10: Toezicht houden, signaleren en sanctionerend optreden

    Onderdeel 11: Gesprekstechnieken en benadering van verdachten

    Onderdeel 12: Identificatie en verificatie

    Onderdeel 13: Correct sanctioneren en informeren over rechten

    Onderdeel 14: De-escalatie en afhandeling van situaties

    Onderdeel 15: Veiligheidsbewustzijn

    Onderdeel 16: Doel-Aanpak-Analyse in de praktijk

    Het examen

    Om buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) te worden, dient u twee examens af te leggen. Deze examens worden afgenomen onder verantwoordelijkheid van de Examencommissie Basisbekwaamheid BOA en uitgevoerd door de exameninstelling ExTH.

    Rechtskennis Boa Basisbekwaamheid

    Dit theoretische examen test uw kennis van relevante wet- en regelgeving. Het bestaat uit 50 meerkeuzevragen en duurt maximaal 90 minuten. U legt dit examen af in een gecertificeerd CBT-lokaal aangewezen door ExTH.

    Boa Basis Praktijk

    Dit praktijkgerichte examen bestaat uit twee onderdelen:

    • Een vaardigheidstoets (30 minuten)
    • Een open werk opdracht (30 minuten)

    Beide examens moeten met een voldoende resultaat worden afgesloten om het getuigschrift Basisbekwaamheid BOA te ontvangen.

    Voor wie is deze opleiding ontwikkeld?

    Deze BOA-opleiding is ontworpen voor ambitieuze individuen die verder kijken dan de stereotype rol van de handhaver op straat. De functie van Buitengewoon Opsporingsambtenaar omvat een breed scala aan verantwoordelijkheden en specialisaties, variërend van milieuhandhaving tot onderwijs, van openbaar vervoer tot sociale zaken.

    De opleiding richt zich op professionals die een actieve bijdrage willen leveren aan de veiligheid en het welzijn van onze samenleving, maar ook op degenen die geïnteresseerd zijn in de meer specialistische aspecten van opsporing en handhaving. Dit kan gaan om rollen in digitale recherche, intelligence, of beleidsondersteunende functies bij diverse overheidsinstanties.

    Of u nu aan het begin van uw carrière staat, een carrièreswitch overweegt, of uw huidige functie wilt verrijken met opsporingsbevoegdheden, deze opleiding biedt de kennis en vaardigheden om u te ontwikkelen in dit veelzijdige en steeds belangrijker wordende vakgebied. De BOA van vandaag is een professional die opereert op het snijvlak van wetgeving, maatschappelijke betrokkenheid en specialistische expertise – een uitdagende en betekenisvolle rol voor wie klaar is voor de volgende stap in hun professionele ontwikkeling.

    Lesvormen: open, besloten of maatwerk
    Hoewel deze opleiding overwegend klassikaal wordt aangeboden, begrijpen wij dat u mogelijk in een besloten setting vragen wilt stellen vanwege de aard van uw werkzaamheden. Bij een minimum van acht deelnemers kunnen wij een besloten opleiding op onze locatie verzorgen. Daarnaast bieden we volledig op maat gemaakte opleidingen aan, gebaseerd op (delen van) deze opleiding. We verstrekken graag een voorstel op maat.

    Al onze instructeurs zijn gescreend en hebben geheimhoudingsovereenkomsten afgesloten met diverse overheidsdiensten. Een specifieke geheimhoudingsovereenkomst voor uw organisatie of dienst is tevens mogelijk.

    Certificering & Erkenning
    Ons opleidingsinstituut is getoetst door en geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). 

    Na het succesvol afronden van de landelijke examens van ExTH, behaalt u het erkende getuigschrift:

    Basisbekwaamheid BOA

    Onze opleidingen en diploma’s genieten brede erkenning en zijn hoog aangeschreven bij verschillende overheidsdiensten, alsook bij een wijd spectrum aan internationale organisaties buiten de overheid. Of u nu al werkzaam bent bij een dergelijke organisatie of juist een functie bij een van deze werkgevers nastreeft, onze opleidingen vormen een waardevolle toevoeging aan uw cv.

    Opvolgende modules

    Als aanvullende opleiding kunt u kiezen voor een van de praktische opleidingen:

    Praktijkdiploma Particulier Onderzoeker (Post-MBO)

    Verhoor-, interviewtechniek & body language

    Observatietechniek

    Digitaal rechercheren

    Hypothesevorming en scenariodenken

    UWVInternational Anti Crime Academy is een scholingspartner van het UWV.

    Aantal lesdagen

    Minimale vooropleiding

    Kosten opleiding

    Start opleiding