• cryptoAI
 • Privedetective (BE)

  Privedetective België

  Privedetective (BE)

  Een privédetective, ook wel bekend als particulier rechercheur of particulier onderzoeker, is iemand die informatie verzamelt en analyseert, vaak met als doel het oplossen of voorkomen van een onrechtmatige daad of misdrijf. Het is een misvatting dat particulier onderzoekers altijd voormalige politieagenten moeten zijn. In werkelijkheid hebben veel bekende detectives een compleet andere achtergrond.

  Om in België als privédetective erkend te worden door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen, is het noodzakelijk om een opleiding te volgen bij een erkend opleidingsinstituut. De duur van deze opleiding varieert tussen 1 tot 2 jaar, afhankelijk van het Belgische opleidingsinstituut, waarbij lessen zijn gepland op dinsdag- en woensdagavond. Echter, via onze organisatie kunt u deze opleiding in een verkort traject van slechts 4 maanden doorlopen!

  De cursus omvat vier interactieve theorielessen, verrijkt met praktijkgerichte casussen en persoonlijke begeleiding tot aan het landelijke examen, en vindt plaats op onze locatie in Gilze-Rijen. Na deelname aan alle lessen bent u in theorie klaar voor het examen. Echter, wij streven ernaar om u te helpen in één keer te slagen. Daarom krijgt u toegang tot het IACA-LMS platform, waar u tal van oefeningen en examentrainingen vindt ter voorbereiding op uw examen. Dit besloten platform biedt tevens de mogelijkheid om op elk moment te communiceren met medecursisten en docenten. U behoudt minimaal één jaar toegang tot dit platform, wat ook een kans biedt voor netwerkmogelijkheden.

  Overzicht onderdelen:

  Onderdeel 1: Wettelijke kaders

  Onderdeel 2: Burgerlijk wetboek

  Onderdeel 3: Wet op de rechterlijke organisaties

  Onderdeel 4: Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

  Onderdeel 5: Strafrecht

  Onderdeel 6: Civiel recht

  Onderdeel 7: Bestuursrecht

  Onderdeel 8: Strafvordering

  Onderdeel 9: Basiskennis particulier onderzoeker

  Onderdeel 10: Tactisch en technisch onderzoek

  Onderdeel 11: Digitaal Rechercheren

  Onderdeel 12: Observatietechniek / gebruik technische middelen

  Hoe werkt deze verkorte procedure?

  De Belgische autoriteiten hebben het Nederlandse diploma Particulier Onderzoeker erkend via een Koninklijk Besluit. Dit houdt in dat indien u over het Nederlandse diploma beschikt, u niet de volledige opleiding in België hoeft te volgen. In zo’n geval wordt u vrijgesteld voor de volgende modules:

  • Socio-psychologische vorming (44 uur)
  • Beroepstechnische vorming (84 uur)
  • Praktijkoefeningen (132 uur)
  • Eindoefening (4 uur)

  Samengevat ontvangt u met het Nederlandse diploma een vrijstelling voor meer dan 264 uur. In België dient u alleen de module Juridische Vorming te volgen. U hoeft dan ook niet twee avonden per week naar school in België, maar ontvangt wel het volledig erkende getuigschrift Privédetective, net als elke andere Belgische student die de volledige opleiding heeft afgerond. 

  Om onze Belgische studenten zo snel mogelijk in het bezit te laten komen van het Nederlandse diploma, hebben we een speciale vierdaagse erkende opleiding ontwikkeld. U volgt klassikale lessen op vier zaterdagen, waarna u direct kunt deelnemen aan het Nederlandse examen. Na het slagen voor het Nederlandse examen vragen wij direct een vrijstelling aan voor de Belgische modules. Op deze manier bespaart u niet alleen veel tijd en geld, maar verkrijgt u zowel een Nederlands als Belgisch erkende getuigschrift. Met dit getuigschrift kunt u vervolgens de vergunning aanvragen om de werkzaamheden als privédetective uit te mogen voeren.

  Gedurende de opleiding wordt u onderwezen door ervaren particulier onderzoekers met meer dan 15 jaar ervaring. Ze hebben als detectives gewerkt aan opzienbarende dossiers in zowel binnen- als buitenland, in opdracht van particulieren, advocatenkantoren en overheidsinstellingen. Ze zijn nog steeds actief betrokken bij lopende onderzoeken wereldwijd. Deze detectives, met zowel een Nederlands, een Amerikaans, als een Belgisch diploma, zorgen voor een naadloze aansluiting op de latere lessen in België.

  Voor wie is deze opleiding ontwikkeld?

  Onze opleiding tot privédetective geeft u de benodigde expertise om in diverse functies aan de slag te gaan als onderzoeker of schade-expert.

  Met het diploma op zak heeft u de mogelijkheid om vanuit een eigen kantoor te werken als zelfstandig privédetective.

  Ook kunt u ervoor kiezen om in loondienst te gaan bij uiteenlopende organisaties die behoefte hebben aan uw onderzoeksvaardigheden. Denk aan:

  • Recherchebureaus, voor nationale en internationale onderzoeken
  • Banken, voor onderzoek naar financiële fraude
  • Verzekeringsmaatschappijen, voor opsporing van verzekeringsfraude
  • Schade-expertise bureaus, voor fraudeonderzoek en claimbeoordeling
  • Overheidsinstellingen, voor onderzoek naar uiteenlopende vormen van fraude
  • Telecombedrijven, voor onderzoek naar identiteitsfraude en misbruik
  • Winkelbedrijven, voor onderzoek naar interne criminaliteit
  • Diverse organisaties, voor het uitvoeren van integriteitsonderzoeken en interne onderzoeken

  Met het behalen van het erkende en goed aangeschreven diploma, opent zich een scala aan boeiende carrièremogelijkheden waar uw vaardigheden het verschil kunnen maken.

  Lesvormen: open, besloten of maatwerk
  Hoewel deze opleiding overwegend klassikaal wordt aangeboden, begrijpen wij dat u mogelijk in een besloten setting vragen wilt stellen vanwege de aard van uw werkzaamheden. Bij een minimum van acht deelnemers kunnen wij een besloten opleiding op onze locatie verzorgen. Daarnaast bieden we volledig op maat gemaakte opleidingen aan, gebaseerd op (delen van) deze opleiding. We verstrekken graag een voorstel op maat.

  Al onze instructeurs zijn gescreend en hebben geheimhoudingsovereenkomsten afgesloten met diverse overheidsdiensten. Een specifieke geheimhoudingsovereenkomst voor uw organisatie of dienst is tevens mogelijk.

  Certificering & Erkenning
  Ons opleidingsinstituut is getoetst door en geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs).

  Na het succesvol afronden van de landelijke examens bij het SVPB, behaalt u het erkende ECABO-diploma:

  Particulier Onderzoeker

  Aanvullende opleidingen

  Als aanvullende opleiding kunt u kiezen voor een van de praktische opleidingen:

  Praktijkdiploma Particulier Onderzoeker (Post-MBO)

  Verhoor-, interviewtechniek & body language

  Observatietechniek

  Digitaal rechercheren

  Hypothesevorming en scenariodenken

  Aantal lesdagen

  Minimale vooropleiding

  Kosten opleiding

  Start opleiding

  Studiebelasting